FIM: Team Bax weer dichterbij de Wereldtitel.

baxmusset

By | September 11, 2017 at 11:26 am | No comments | Wereld Kampioenschap | Tags: , , , , , ,

Etienne Bax en Nicolas Musset hebben goede zaken gedaan in het Duitse Rudersberg door tweemaal als eerste over de finish te komen in de GP-heats. Onder normale omstandigheden kan men er vanuit gaan dat Bax/Musset aankomend weekend tijdens de WK-finale in het Nederlandse Markelo de WK-titel binnen slepen. De Nederlands/Franse combinatie staat nu 38 punten voor op Giraud/Mucenieks en heeft slechts twaalf punten nodig straks in Markelo, zelfs als Giraud/Mucenieks daar beide heats zouden winnen, om zich tot Wereld Kampioen zijspancross 2017 te laten kronen.

Het weet zat weer eens niet mee in Rudersberg. Reeds voor het vijfde jaar achtereen kregen de rijders en het publiek op de zaterdag een regenachtige gladde klei piste voor hun kiezen. In de ochtend verschenen er live beelden van ‘Sidecarcrossmovies Luc Vanderaa’ waarop te zien was hoe verschillende combinaties in een van de hellende bochten simpelweg van de baan afgleden… Gaande weg de dag kwam er wel een soort goed begaanbaar spoor voor de zijspannen maar van redelijk kunnen inhalen, sowieso lastig op de piste in Rudersberg, was geen sprake in de kwalificatie heats. Ook het starthek had met dit povere weer schijnbaar geen zin want deze wilde niet vallen binnen de laatste vijf seconden tijdens de start van kwalificatie heat A waardoor er een herstart noodzakelijk bleek. Bij die herstart pakte Van Werven de kop maar binnen drie bochten viel men al stil met pech! Via de lastchange wist men zich toch nog te kwalificeren, echter moest men dus noodgedwongen zondag starten vanaf de tweede rij. Dit gold ook voor Hermans/Van Gaalen die na een kopstart derde werden in kwalificatieheat B maar een tijdstraf kregen nadien vanwege net even teveel geluid. Men werd hierdoor terug geworpen naar de achtste stek wat dus helaas ook de tweede startrij zou gaan betekenen op de zondag. De overige Nederlanders, inclusief toch wel verrassend Stalman, konden zich ook allemaal kwalificeren voor de Grand Prix op zondag.
Zondag had men eindelijk eens wat meer geluk met het weer in Rudersberg. Het had dan wel de gehele nacht geregend maar de zondag bleef droog en toen het hek voor het eerst viel een kwartier na de klok van één was het eindelijk eens mogelijk om normaal te crossen in Rudersberg. Bax/Musset hadden een raketstart en waren aan de binnenkant als eerste weg gevolgd door Daiders, die eindelijk eens goed mee kwam vanaf het begin, Brown, Willemsen en Veldman. Een paar plekken hierachter was de Fransman Giraud op pad maar deze maakte al snel plekken goed waardoor men kon aansluiten bij de top vijf. Bax/Musset waren er toen al vandoor en ook Daiders pakte flink wat meters op Brown die het tempo iets minder hoog had liggen. Veldman/Van den Boogaart hadden reeds snel in de heat Willemsen verrast en kwamen ook langs Brown. Willemsen deed dit later ook en verwees Brown naar vijf. De Engelsman kreeg direct Giraud/Mucenieks in de nek die ook rap Brown terugverwezen, nu naar zes. Giraud ging vervolgens op jacht naar Willemsen die op zijn beurt de wegrijdende Veldman wilde bijhouden. Halverwege de heat zaten Willemsen/Bax ineens vlak achter Veldman/Van den Boogaart op de grote tafelbult. Veldman moest een tweetal combinaties op een ronde zetten en hierdoor kon Willemsen ineens aansluiten. Direct al probeerde Willemsen agressief twee bochten erna om Veldman binnendoor te verrassen. De actie bleek iets te veel van het goede en Willemsen plantte zijn voorwiel in de rug van bakkenist Van den Boogaart. Van den Boogaart op zijn beurt begon direct als een wesp gestoken wild te gebaren naar Willemsen. Dit werkte dan weer schijnbaar als een rode lap op een stier bij Willemsen die in de slinger naar beneden na het startveld zijn zijspan naast dat van Veldman zette alsof het de laatste kans van de wedstrijd was om nog wat punten te pakken. Veldman probeerde dit niet toe te laten maar Willemsen zette stug door en Veldman/Van den Boogaart belande bij de tweede bocht onderaan hard in de groene doeken. Veldman/Van den Boogaart konden hun zijspan uiteindelijk los peuteren en verder rijden maar meer dan een negende plek aan de finish zat er niet in. Willemsen/Bax konden niet lang genieten van hun derde plek. Eerst al vloog Giraud er voorbij en de laatste paar ronden bleek het zijspanwiel, wellicht wel wat beschadigd door het tumult met team Veldman, los te zitten. Noodgedwongen moesten Willemsen/Bax daardoor het tempo laten zaken en werd men slechts zevende op de finish. Bax was toen allang als eerste gefinisht en op grote achterstand kwamen Daiders/Stupelis als tweede binnen die door al de gevechten achter hun rug eigenlijk nooit echt bedreigd werden. Giraud/Mucenieks werden dan derde. Op vier kwamen dan Brown/Millard binnen, op vijf de Tjechische broers Cermak en op zes zagen we Wilkinson/Chamberlain. Zij maakte allen gebruik van het feit dat Willemsen/Bax, dus als zevende binnen, het tempo noodgedwongen moesten laten zakken. Op acht kwam dan Vanluchene, weer in actie met bakkenist Schneider uit Oostenrijk, over de meet en op negen dus Veldman/Van den Boogaart na hun hardhandige aanvaring met de baanafscheiding. Sanders/Soenens sloten de top tien af. Van Werven/Van der Putten werden elfde, Mike Keuben 15e en Justin Keuben 16e. Hermans had wederom pech en viel al halverwege de manche uit. Zeer zuur daar naaste concurrent voor de vierde plek in de WK-stand Brown/Millard wel goed scoorde. Ook Stalman/Mans en de gebroeders Visscher kwamen niet aan scoren toe in de eerste heat.
De tweede heat schoot om vier uur op gang en warempel zagen we de holeshot voor….Koen Hermans/Kenny van Gaalen! Zij konden tijdens de tweede heat wel op de eerste startrij plaats nemen en pakte deze kans dus met beide handen aan. Achter Hermans zagen we Vanluchene, Giraud, Bax, Willemsen en Veldman. Reeds al in de eerste ronde deed Bax een listige inhaal actie buitenom bij Giraud die hierdoor letterlijk een van zijn laatste kansen om het punten gat met Bax te verkleinen voor zijn ogen uit één zag spatten. Bax ging vervolgens snel al ook Vanluchene voorbij en een halve ronde later moest ook Hermans eraan geloven. Giraud pakte even later zowel Vanluchene als Hermans maar moest vanaf de tweede plek toch lijdzaam toekijken hoe Bax/Musset gaande weg de heat steeds verder weg liepen. Uiteindelijk vlogen Bax/Musset met gebalde vuisten als dank aan het publiek over de grote tafelberg om wederom de heat te winnen en Giraud liep eenzaam als tweede binnen. Hierachter was het dan Willemsen die ook Vanluchene en Hermans wist te passeren om uiteindelijk als derde de nodige punten te pakken op de meet. Hermans kon het tempo aan de kop van het veld niet helemaal aan en halverwege probeerde Veldman ook Hermans te passeren toen ineens de machine van Veldman/Van den Boogaart er de brui aan gaf. Erg zuur voor Veldman/Van den Boogaart die niet naar Rudersberg waren gekomen voor een negende plek en een uitvalbeurt. In het verdere verloop van de wedstrijd wisten ook Wilkinson en Cermak om langs Hermans te geraken en zo werd de Britse combinatie knap vierde, Cermak vijf en Hermans dus zesde op de meet.
Als zevende zagen we dan Daiders/Stupelis de finish passeren. Zij konden zich in de tweede heat weliswaar niet met de top van het veld bemoeien maar deze zevende en de eerder gescoorde tweede plek in de heats bleken wel genoeg voor de laatste podiumplek tijdens de GP in Rudersberg. Als achtste kwam Brown binnen en op negen dan uiteindelijk Vanluchene met inval-bakkenist Schneider die zich noodgedwongen iets moesten laten terug zakken maar desondanks tevreden konden zijn met een negende en achtste plek in de heats. De top tien werd wederom als in de eerste heat afgesloten door de Belgen Sanders/Soenens. Op plek twaalf zagen we dan verrassend Mike Keuben en Zac Snell die, ondanks dat men na de start aan de binnenkant van de eerste bocht bijna op de kant ging, goed weg waren en na een degelijke wedstrijd loon na werken kregen met een karrenvracht aan WK-punten.Neef Justin Keuben was ook goed weg na de start maar moest helaas uitvallen doordat de voetsteun afbrak. Ook Van Werven/Van der Putten vielen in de beginfase al uit met pech. Stalman/Mans wisten bijna te stunten maar de 21e plek leverde net geen WK-punten op. De gebroeders Visscher kwamen deze tweede heat niet meer in actie.

Op het podium in Rudersberg zagen we dus Bax/Musset op de eerste plek, Giraud/Mucenieks op de tweede en op het derde schavot eindelijk eens de Letse combinatie van Daiders/Stupelis. Team Bax deed dus de beste zaken in Rudersberg en men liep weer acht punten uit op het tweede zijspan van Giraud/Mucenieks waardoor slechts twaalf punten nodig zijn om aankomend weekend voor het Nederlandse thuispubliek in Markelo Wereldkampioen te worden. Daniël Willemsen/Robbie Bax kunnen in theorie Giraud/Mucenieks nog passeren in Markelo voor de tweede plek in de eindstand van het WK. Echter onder ‘normale’ omstandigheden staat de top drie van dit WK zijspancross eigenlijk wel vast. De spanning in Markelo gaat daarachter zitten. Brown staat vierde, Cermak vijfde, Daiders zesde en Hermans nu zevende. Deze vier combinaties staan binnen een marge van slechts dertien punten in de strijd om de vierde plek in de eindrangschikking van het WK zijspancross 2017. Spektakel verzekerd dus aankomend weekend in Nederlandse Markelo waar de laatste WK zijspancross van 2017 wordt verreden in de wetenschap dat de organiserende club alles altijd perfect voor elkaar heeft.
Allemaal op naar Markelo dus!

Daguitslag GP Zijspancross Rudersberg-Duitsland:
1 Bax/Musset 50 Pnt
2 Giraud/Mucenieks 42 Pnt
3 Daiders/Stupelis 36 Pnt
4 Willemsen/Bax 34 Pnt
5 Wilkinson/Chamberlain 33 Pnt

Tussenstand Wereldkampioenschap zijspancross 2017:
1 Bax/Musset 545 Pnt
2 Giraud/Mucenieks 507 Pnt
3 Willemsen/Bax 476 Pnt
4 Brown/Millard 366 Pnt
5 Cermak/Cermak 361 Pnt
6 Daiders/Stupelis 354 Pnt
7 Hermans/Van Gaalen 353Pnt

Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Door: Emil Bilars
Foto: Orangehat

About the Author

Steven van Kempen - KEMCO

Meer nieuws over KEMCO Sports PR & Management is te vinden op de website www.kemcosportspr.nl , wij zijn natuurlijk ook te volgen via Facebook, Twitter en Instagram. Nieuws op niveau is natuurlijk welkom op de mail of de WhatsApp +31-6-42272935. #Beup2date #CrossXL #PoweredbyKEMCO

Comments

© 2011 CrossXL. All rights reserved.